Kleur je leven!

Als klein meisje was ik al gek op kleur. En als ik zeg kleur, dan bedoel ik ook echt kleur !

Turquoise en roze en dan de diepe versies van deze kleuren zijn denk ik wel altijd mijn favorieten geweest en gebleven overigens. En om de kleur te omschrijven zou ik voor Turquoise, de heldere kleur van het zeewater in Sardinië omschrijven of de vleugels van de Morpho Menelaus vlinder, en voor roze,  de zachte tinten van de kersenbloesem of de linnaeus schelp,  die we in Nederland ook wel het “nonnetje” noemen.

Kleuren zijn sprankelend en fascinerend en ze hebben invloed op ons humeur!

Ik werkte met mijn leerlingen in mijn theaterschool vroeger dan ook vaak bij het improvisatie gedeelte met kleuren. Zo staat rood dan vaak voor veel vuur en expressie en kiezen zelfs de jongere kinderen waar ik mee werkte als associatie bij bijvoorbeeld de kleur groen voor rust en natuur.

 In 2009 werden er in Tokyo’s Yamanote metro station als wetenschappelijk experiment, blauwe lampen geïnstalleerd, om te kijken of men op die manier het aantal zelf dodingen kon reduceren. Met succes werd het aantal zelfmoorden terug gebracht met 74%. Toch staan de wetenschappelijke onderzoeken wat dit betreft nog in de kinderschoenen,  en naar mijn mening zou dit toch meer aandacht verdienen. Helemaal nu we uren per dag achter schermen zitten van smartphones, tablets en pc’s. En ook al is nog niet alles 100% wetenschappelijk onderbouwd, onze maatschappij werkt volop met de invloed van kleur. Al dan niet gemanipuleerd. We kunnen dus stellen dat kleur iets doet met ons.

Ironisch is het dat bijvoorbeeld het nabootsen van de natuurlijke kleur groen op bijvoorbeeld papier (denk aan behang, verpakkingsmateriaal, of magazines), kunstgras en plastic gebruiksvoorwerpen nog steeds niet kan zonder toevoeging van uiterst giftige stoffen. De pigmenten die men gebruikt om tot een echt groene kleur te komen zijn niet alleen erg ongezond voor ons als mens maar ook zeer schadelijk voor het milieu. Pigment kleur 7 bijvoorbeeld is een van de meest gebruikte pigmenten om de kleur groen na te bootsen. Ook zien we nog steeds dat die heel veel wordt gebruikt in plastic en papier en dat terwijl het de stof chlorine bevat , een stof die bekend staat als kankerverwekker, en ook als veroorzaker van geboorte afwijkingen. Hierdoor is recycling van groen papier of groene plastic producten extreem moeilijk. Alsof de natuur ons leert om vooral natuurlijk te leven om te kunnen overleven.

Nog zo’n prachtig voorbeeld van kleur is bijvoorbeeld lichtgevend ofwel neon blauw. Zo ontdekte ik Zeevonk  jaren geleden op een van mijn lievelings plekken in Italië aan het strand van Fiascherino . Toen ik vanaf mijn strandbedje met mijn zonnebril keek naar het water,  zag ik lichtgevend blauw bovenop de golven en zelfs op de voeten van sommige mensen die uit het water liepen. Een Italiaanse strandwacht vertelde me dat het om een alg gaat die magisch blauw water veroorzaakt wow !!!!

Kortom kleuren zijn in mijn leven volop aanwezig en als ze ontbreken voeg ik ze toe maar nu wel met een kritische blik op de gezondheidsrisico’s en de impact op onze planeet want de mooiste kleuren blijven toch degene die ik zie in de natuur.

Tip !

Zit je in een dip ? Geef een muur in  je woonkamer een kleur, ik doe het zelfs bij het wisselen van de seizoenen !

Hieronder een overzicht van de “mood” lijst:

  • Rood verwarmt en maakt je energiek en geeft veel emotie
  • Blauw maakt je rustig en kalm
  • Groen brengt balans en rust
  • Bruin geeft geborgenheid
  • Oranje maakt dynamisch
  • Zwart is sensueel en tijdloos
  • Wit is neutraal en emotie reducerend
  • Geel brengt je in balans
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.